It is I Leclerc!

En vecka i Provence. Och snart en till. Husbyte nr 4 med, den här gången, en familj med tre barn. I Frankrike, Provence, Avignon, Vedéne. I sol och värme.

För mig som inte varit i Frankrike förut (förutom Paris) så ser det ut som jag tänkt mig. Små stenbelagda murar och hus i jordens färger, grönt, lummigt och en massa små fransmän som bär på baguetter och säger ”bon jour” och ”bon apetit” (om man äter mat på stan).

Provence, som jag tänkte mig!
Provence, som jag tänkte mig!

Vädret är fantastiskt. Varmt, soligt och inte så fuktigt. Men det kan blåsa rätt rejält och när det regnar gör det det med besked. Det gör dock inget med en eller annan sval dag – då kan man åka på utflykt.

Första anhalten var Avignon (och ja, vi har sjungit sången tusen gånger). Det var visserligen 38 grader den dagen, fast vi väntade till eftermiddagen. Och massor med folk. Det är kulturfestival, men det mesta är på franska tyvärr. Vill man titta på människor i masker, lite halvnaket och vissa djupa monologer finns det dock mycket att välja på.

20140717_202126
En liten paus i hettan!

Avignon är en sån där härlig stad där man förväntar sig att en riddare ska dyka upp när som helst. Ringmuren och alla gamla byggnader påminner om att här har det varit aktivitet i många hundra år.

Kultuuuuur! I Avignon.
Kultuuuuur! I Avignon.

Jag och Fredrik tog en visning på det imponerande Palace de Pape – påvens palats – och när de berättade om hur banketterna gick till på medeltiden inser man att det var stor skillnad på fattiga och rika. Vad sägs om att man ex. serverade 600 liter sås, på en vanlig festkväll? Där fanns ett separat kök med en 18 meter hög skorsten och under hade man grillar i olika höjd där det stektes och roterades hela grisar. Fem rätter serverades och det som blev över skänkte man faktiskt till bättre behövande. Påvens rester hjälpte över 1000 personer varje dag att få lite mat i sig.

Palais du Pape. Det största gotiska fortet och påvepalatset i världen. 1300-tal. Historia. Häftigt!
Palais du Pape. Det största gotiska fortet och påvepalatset i världen. 1300-tal. Historia. Häftigt!
Bankettsalen i Palais de Pape
Bankettsalen i Palais de Pape. 600 liter sås per festkväll och lite annat smått och gott.

Vi bor i ett stort hus. Jättefint och mysigt. Har allt vi behöver, inklusive tvätt-, diskmaskin, pool, veranda, ac, dusch, kyl, frys, sköna sängar och sist men inte minst bil. Ja you name it. Så är det ju att husbyta – allt finns. Familjen Badin hade förberett för oss med bäddade sängar, en fikonpaj (fikon från trädgården) och härliga välkommenteckningar från barnen. Vi har regelbunden kontakt med dem och de roar sig i värmen i Sverige och vi gör detsamma här. Vi är mitt uppe i ännu ett hellyckat husbyte!

Välkomna!
Välkommen till familjen Badin!
Jorå. Pool är underbart skönt i juli i Vedéne.
Jorå. Pool är underbart skönt i juli i Vedéne.

Jag har hittat min plats i Provence, men det berättar jag om i nästa inlägg.

Glömde ju nästan! Alla i vår familj älskar att handla i de lokala butikerna. Vi har köpt grönsaker hos Bruno och vi har handlat både leksaker och fisk på Leclerce. It is I…

Att handla mat är jättekul! Mest intressant var nån slags konserverad anka som flöt omkring i en burk. Nä, vi avstod.
Att handla mat är jättekul! Mest intressant var nån slags konserverad anka som flöt omkring i en burk. Nä, vi avstod.

Simma lugnt!
C-:

2 reaktioner på ”It is I Leclerc!”

  1. Hello Cajsa,

    Good idea, your blog is great ! and it´s nice to see our home and your holidays by photo 🙂
    bra semester !

  2. HeJ!

    Nice to see you read it. Should write more often, but soon comes another one. Take care!

Kommentarer är stängda.