Ohhh och aahhhh!

Så där, då har ni sammanfattningen av hur man upplever Yosemite. Men jag kan kosta på mig att berätta lite mer.

Vi körde från San Fransisco på morgonen och trodde vi skulle vara framme till lunch, men ett antal saker gjorde att det tog längre tid än väntat. 1: ungar i bilen; 2: slingriga vägar; 3: hunger och 4: fruntimmer som flämtande sade till föraren “saktaaaaa ner”. Och det fruntimret är så klart jag… Det är dock inte helt obefogat att vara rädd. Vägarna är mycket slingriga, ligger högt upp och på de flesta ställena finns inga staket. Skulle du slira till, få ett brett möte eller bara tappa uppmärksamheten två sekunder åker du över kanten. Och det är inte 3-4 meter ner, träd i vägen och mjuka buskar. Det är stuuuuuuuuuup!

Men nog om det. När man väl kommer fram (och du måste betala 30 usd för inträde) är det “breath taking”. Såååå vackert och man tror knappt sina ögon. Klipporna är så höga att du måste böja huvudet helt bakåt för att kunna se ända upp. Ser ut som en filmkuliss. Och träden är så klart jättestora, höga och supervackra. Man känner sig som en miniatyrfigur i en filmvärld. Som Antman.

Vi bodde i Curry Village, som i princip är ett tältläger, men för typer som ändå vill sova gott. Visst är det lite primitivt med gemensamma toaletter och duschar men det var hur bekvämt som helst och faktiskt rätt tyst hela natten och tidigt på morgonen. Det enda du måste vara mycket noga med är maten, och även toalettartiklar, för annars får du besök av björnarna. Du måste förvara allt som doftar, inklusive Lypsyl, tvål och hudkräm, i låsbara plåtskåp utanför tältet. Björnarna bryter sig in i bilar för tusentals dollar varje år. De har lärt sig att bara bryta loss fönstret och länsar sedan bilen på att som ser gott ut. De vet tom att kylväskor kan innehålla något gott. Så även om du lämnar tomma väskor i bilen riskerar du inbrott.

Det är rätt kommersiellt och stannar du bara i “byn” är det rätt trist och trångt, men bara 200-300 meter bort kan du andas ut, beundra bergen och vandra på mjuka barrbeströdda stigar. Vi såg tom färskt björnbajs bara nån halv kilometer från vårt tält. Ekorrar skuttar runt och hjortar med kid betar stilla vid vägen. Det är verkligen vild natur inpå husknuten. Men här finns också lyxhotell och vill man, kan man få en biff för 500 kr. Låt mig säga så här – vi tittade in på de vita dukarna och kandelabrarna – men beslutade ändå att äta våra halvfrusna burrito…

Det är bra att planera ditt besök för det finns en hel del att göra och många “trails” att vandra. Eftersom vi hade Nisse med oss (som är 8 år) kunde vi inte vandra långt så vi hyrde cyklar och tog oss runt med. Det räckte långt, för som sagt är det “vilt” rätt nära campingen. Vi doppade fötterna i kalla sjöar och badade i vattendrag och vi oooohhhade och ahhhade över alla vackra träd och höga klippor. En kall öl på trappan till “the lounge” på eftermiddagen var precis ett bra sätt att avsluta kvällen.

Vi hade gärna stannat en natt till men det var faktiskt fullt. Vi bokade hemifrån Sverige flera veckor innan, men juli är högsäsong och det är bra att vara ute i god tid om man vill boka flera dagar. Men nu kan jag i alla fall säga att jag har sett “El Capitan” och har beslutat mig för att man måste inte klättra på saker, man kan bara titta och ändå förstå hur stort, vackert och obesegrat ett berg kan vara.

Åk dit!

 

Tips för Yosemitefarare (Curry Village) som är av den mer “oextrema sorten”

1. Här finns nåt för alla, men planera lite och ha budget för om du ska hyra saker

2. Ta med cykel och hjälm, så kan du ta dig runt på ett billigt och trevligt sätt

3. Om du nu inte är en sån som vill vandra länge och långt. Här finns massor med “trails”, så ta med bra skor, vatten och solkräm

4. Varmt på dagen och svalt på natten – lager på lager är att föredra

5. Här finns allt: matbutik, toa, dusch, WiFi (på utvalda ställen) och eluttag, så du överlever även om du glömt nåt

6. Det tar längre tid att bila än man tror och räkna med köer

7. Kylväska är bra att ha. Is finns att köpa

8. Vi hade inga problem med mygg, men det kanske är värre andra tider på året?

9. Badskor till de gemensamma duscharna och även i tältet, för du vill inte gå barfota i dem – här finns Hantavirus

10. Lakan och handdukar finns i tälten

11. Ta med badkläder

 

20150719_183316

Black bear poo

20150720_132125

20150720_131142

El Capitan

20150720_071213

20150720_103035

20150720_131521