Lindgården

Det är vinter!

I skrivande stund sitter jag vid mitt skrivbord och ser hur snövallarna växer utanför fönstret. Inte för det är mycket snö, utan för att det blåser 12 meter/sekund, och mer i byarna. Det är ”böst” – oväder.

Jag har aldrig varit speciellt förtjust i blåst, för jag tänker att ett träd ska braka genom taket. Så att flytta till Österlen är ju lite av ett vågspel. Här är jag dock inte orolig för träden – de är en bit från huset – utan för att strömmen ska gå. Vi har en vedsspis men vad händer om vår hydrofor fryser? Då har vi inget vatten och än värre – dyra reparationer. Där har jag nåt nytt jag kan oroa mig för… 😉 Vi älskar gården och brukar gå omkring och bara beundra den, men den är från 1849 och det märks. Visst bor vi i en modern och upprustad del av gården, men ute i stallet hänger elledningarna lite hipp som happ. Men, det var som någon klok person sade ”bor man på en gård får man blunda lite och ta saker efter hand”. Just nu ser vi till att vara varma och mätta.

Om att köpa hus

Har funderat lite på det där med att köpa hus. När man tittar på tillsalu-annonser och läser mäklarens beskrivningar så ser man en sak. När man är på plats, ser man nåt helt annat. Det som inte står i mäklarens beskrivning behöver ju inte vara dåligt. Det kan lika gärna vara bra. Men du kan nog aldrig riktig veta om du kommer trivas eller vad du kommer reta dig på. Ex. låter våra element rätt mycket. Och vattnet har mycket bubblor i sig. Och kylen är för liten. Men, det är helt normalt. Inget är trasigt, giftigt eller behöver bytas ut (”villhöver” är nåt annat). Nåt som också överraskar, och som inte står i några prospects, är att sjukvården är toppen här. Korta köer och varmt mottagande. Men allt sånt där upptäcker man efter hand.

Snart kommer våren!

Vi trivs verkligen bra. Tänk om jag hade suttit där i min Stockholmsförort, mitt i en pandemi, och funderat på varför jag aldrig vågade ta steget att flytta? Jag är så glad att vi vågade. Och vad fint det kommer vara här till våren. Jag längtar efter att få köra ner fingrarna i jorden, även om det är bra att vänta nåt år för att se vad som kommer upp. Men, jag kan inte vänta. Ska plantera ett par fruktträd och gallra ur lite gamla buskar. Syrenerna hade också mått bra av att föryngras. Äppel- och päronträden är asgamla men vackra. Får se om de klarar några år till. Det gör inget att de inte bär så mycket frukt. Vi funderar också på att ha några sommarfår eller nåt annat som betar i hagen. Och höns! Så klart. Ska bygga hönshus inom kort. Mobilt. Håll tummarna för det.

Tills vi hörs igen! Må gott och gör som jag, dröm om stora fester på logen!

#livetpålandet #lindgården #österlen

Krattar infarten, som sig bör
Krattar infarten, som sig bör (men får nog ta till maskiner nästa gång)
Brasa
Tack och lov för den fina braskaminen. Här myser både människor och djur.
Fårhus
Här kanske det ligger ulliga får i sommar.

Ladan

Utekyl
Nöden har ingen lag – har man för liten kyl inne får man fixa en liten kyl ute.
Bastu
Maken på väg till bastun…
Uppfarten
Välkommen till oss – här är framsidan.
Huset
Och baksidan – en underbar dag i februari.
Hagen
Och gården sedd från vår hage. Jag har JHL i ryggen – Järrestad Härads Lantmannaförening (bygg och trädgård). Fiffigt!
Snö
8 februari, utanför mitt sovrumsfönster. Det blåser från öster.
Vips
”Nä, jag tror jag stannar inne”. /Vips